De Lijkwade van Turijn

De Lijkwade van Turijn

 - Authentiek?
U bent hier: Archeologie >> De Lijkwade van Turijn

De Lijkwade van Turijn - Wat is Dat?
De Lijkwade van Turijn is een linnen doek waarvan sommigen geloven dat deze het begraven lichaam van Jezus Christus bedekte. Verslagen over hoe de volgelingen van Jezus Zijn lichaam in een linnen doek wikkelden komen in alle vier de evangelies voor (MatteŁs 27:59, Marcus 15:46, Lucas 23:53, Johannes 19:40). De lijkwade, waarvan de geschiedenis helemaal terug tot aan 1353 bekend is, is meer dan 4 meter lang en ongeveer 1.20 meter breed. Deze wordt de Lijkwade van Turijn genoemd omdat deze permanent in de stad Turijn, in ItaliŽ, wordt bewaard, hoewel deze nu en dan ook elders wordt tentoongesteld.

Op de lijkwade staan markeringen die lijken op indrukken van de voor- en achterkant van een gekruisigde man. Blijkbaar werd de lijkwade dubbelgevouwen, ťťn helft aan de bovenkant van de man en de andere helft er onder. Het is interessant dat de wonden van de man overeenkomen met de wonden die Jezus werden toegebracht tijdens de foltering die Hij voorafgaand aan Zijn kruisiging onderging. Er lijken zich ook wonden rond de haarlijn te bevinden, wat overeenkomt met de bijbelse beschrijving van de doornen kroon. Verschillende kleine streep-achtige wonden komen voor op plaatsen van de schouders tot aan de onderbenen, wat overeenkomt met de bijbelse beschrijving van Zijn foltering door middel van zweepslagen. Er bevindt zich ook een wond in de omgeving van de borstkas, wat overeenkomt met de beschrijving van de steekwond die vlak na Zijn dood aan Jezus zou zijn toegebracht.

De Lijkwade van Turijn - Verklaringen van de Experts
Wat denken de experts over de Lijkwade van Turijn? Dat hangt er van af wie je dit vraagt. Sommige experts beschouwen de Lijkwade van Turijn als authentiek, terwijl anderen geloven dat dit slechts een slim in elkaar gezet bedrog is. Enkele mensen hebben zelfs beweerd dat de lijkwade nooit bedoeld was als iets anders dan een kunstwerk. Deze verklaring lijkt niet erg waarschijnlijk vanwege het unieke ontwerp van de lijkwade, een stijl die nog nooit eerder in een belangrijk kunstwerk werd aangetroffen. Dit feit heeft er toe geleid dat de meeste experts concluderen dat de lijkwade ofwel authentiek is ofwel met opzet zo is ontworpen dat deze authentiek lijkt.

De belangrijkste kritiek op de vermeende authenticiteit van de lijkwade is gebaseerd op proeven uitgevoerd met de koolstof-dateringsmethode. Deze proeven stellen dat de lijkwade niet veel ouder kan zijn dan zo'n 700 jaar, wat de oorsprong er van ergens in de 14e eeuw zou plaatsen en de lijkwade zou dan veel te jong zijn om het doek te kunnen zijn waarin Jezus werd begraven. Andere geleerden suggereren dat deze datum misschien vertekend is omdat de vezels van de lijkwade vervuild zouden kunnen zijn met miscroscopische bacteriŽn en schimmels, die zich over honderden jaren hebben ontwikkeld. Zij geloven dat de aanwezigheid van deze bacteriŽn en schimmels er toe heeft geleid dat de proeven op de lijkwade een leeftijd hebben opgeleverd die op zijn minst duizend jaar jonger is dan deze in werkelijkheid zou zijn. Maar er bestaat een groeiend aantal wetenschappers die beide van deze bovengenoemde standpunten als irrelevant zien omdat zij beweren dat de koolstof-dateringsmethode niet betrouwbaar genoeg is.

Sceptici stellen eveneens dat de gelaats- en lichaamskenmerken van de man op de lijkwade niet goed geproportioneerd zijn. Aan de andere kant beargumenteren andere experts dat er zo veel mensen zijn die bepaalde fysieke kenmerken hebben die niet precies de juiste proporties hebben.

Er bestaan letterlijk tientallen argumenten vůůr en tegen de authenticiteit van de Lijkwade van Turijn. Deze tegenstrijdige beweringen zouden 'de gewone man' kunnen doen concluderen dat de situatie rond de lijkwade een wetenschappelijke patstelling is, en dat lijkt inderdaad het geval te zijn. Nou, wat zouden we dan over de Lijkwade van Turijn moeten geloven?

Jammer genoeg is het zo dat de gewone man, wanneer deze met tegenstrijdige opinies in een debat over het Christendom wordt geconfronteerd, dan de neiging heeft om het niet-Christelijke standpunt te verkiezen omdat hij gelooft dat dit minder door religie is beÔnvloed en dus wetenschappelijker zou zijn. Maar, niet-Christelijke geleerden proberen vaak het Christelijke standpunt net zo vurig te weerleggen als de Christelijke geleerden dit proberen te ondersteunen. Het niet-Christelijke gezichtspunt is dus vaak erg bevooroordeeld. Een goed praktijkvoorbeeld hiervan is de recente ontdekking van een oude doos om botten te bewaren, waarop in het Aramees de volgende boodschap staat geschreven: Jakobus, zoon van Jozef, broer van Jezus. Toen het nieuws over deze vondst naar buiten werd gebracht probeerden sommige geleerden de historiciteit van het Christelijk geloof te minimaliseren door te stellen dat deze doos een oplichterij was voordat zij deze ook maar gezien hadden.

De waarheid is dat niemand met enige zekerheid kan zeggen dat de Lijkwade van Turijn echt is of een bedrog is. Het beste dat we kunnen doen is alle informatie analyseren, en dan voor onszelf beslissen.

De Lijkwade van Turijn - De Realiteit
Helaas gaat het alsmaar voortdurende debat over de Lijkwade van Turijn alleen maar de authenticiteit ervan. In werkelijkheid maakt het weinig uit of de lijkwade nu wel of niet het doek was waarin Jezus Christus werd begraven. Of dit nu wel of niet zo was, de lijkwade is slechts een doek dat van linnen is gemaakt. Jammer genoeg zijn veel mensen misleid en denken zij dat de lijkwade op de een of andere manier heilig is, en zij hebben daarom een groot gedeelte van hun geloof verbonden aan de authenticiteit van de lijkwade. Dat is een vergissing. Ongeacht wat de oorsprong van de lijkwade is, deze verdient noch onze aanbidding noch onze achting. Als we aannemen dat het doek authentiek is dan zou het zeker een significant onderdeel van de Christelijke geschiedenis zijn, maar niets meer dan dat.

Jezus leefde een perfect leven, Hij stierf voor de zonden van de mensheid, Hij werd uit de dood opgewekt en steeg vervolgens op naar de hemel. Christenen hoeven hun geloof niet te baseren op de Lijkwade van Turijn of enig ander artefact uit de oudheid. In plaats daarvan accepteren Christenen deze dingen omdat zij geloven in de waarheid van de de Bijbel.

Toch herinnert het debat over de Lijkwade van Turijn ons aan ťťn zeer belangrijk iets. En dat is de historiciteit van het Christelijk geloof. Het Christendom is niet slechts een verzameling van regels waardoor Christenen hun levens laten leiden. Het is een relatie met een echte God die de menselijke geschiedenis als een sterfelijk mens binnenstapte, en stierf zodat wij het eeuwige leven zouden kunnen hebben.

Onderzoek Nu Verder!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Populaire Kwesties

De Ark van Noach
Bidden in Openbare Scholen
Merkteken van het Beest
God en Natuurrampen
Stem Van De Martelaren
12e Imam
Eindtijd
Het Boek Openbaring
Raciale Vooroordelen
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Wie Is Jezus?
Welke Religie?
Hoe Kan Ik Met God Groeien?
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add De Lijkwade van Turijn to My Google!
Add De Lijkwade van Turijn to My Yahoo!
XML Feed: De Lijkwade van Turijn


Archeologie Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutArchaeology.org, Alle Rechten Voorbehouden.