Alles Over Archeologie Piramide landschap - Alles Over Archeologie Banier

Al Khazneh


Al Khazneh - Wat is Al Khazneh?
Al Khazneh, ook wel bekend als de "Schatkist", is een van de indrukwekkendste locaties van het oude Petra in Jordanië. Al Khazneh werd samen met de andere architectonische bouwwerken van Petra uit de prachtige rode zandstenen berg uitgebeiteld. De Schatkist verschijnt na een kronkelend, nauw pad van 1.5 kilometer plotseling in het zicht. Petra is een natuurlijk fort dat tegenwoordig miljoenen toeristen per jaar trekt.


Al Khazneh - Wat is de geschiedenis van Al Khazneh?
Er wordt vaak gedebatteerd over de exacte tijdlijn van Al Khazneh, maar men vermoedt dat deze locatie voor het eerst werd bewoond door de Nabateeërs. De geschiedschrijver Diodorus van Sicilië, uit de eerste eeuw voor Christus, geeft ons de oudste authentieke beschrijving van het Nabateese Petra.1 Deze mensen profiteerden enorm van de locatie van de stad, omdat ze gelegen is aan een drukke handelsroute naar Syrië. Men denkt dat de naam van "Al Khazneh" afkomstig is uit een legende over piraten die hun zwaarbevochten buit in dit bouwwerk zouden hebben verstopt.

Volgens het verhaal verstopten de piraten hun buit in een grote urn op de tweede verdieping. Omdat men vermoedt dat de Schatkist voordien werd gebruikt als een koninklijke graftombe, zou de urn een logische plaats zijn geweest om de gestolen juwelen, munten en andere waren van de bandieten te verbergen. Anderen geloofden dat de schatten van farao's uit de oudheid hier werden verstopt, wat de kogelafdrukken op de urn zou kunnen verklaren. Men vermoedt dat de Bedoeïenen op de urn schoten in de hoop dat zij zo de verborgen schatten konden blootleggen.

Er wordt ook veel over de buitenkant gespeculeerd. Een groot gedeelte van het ingewikkelde beeldhouwwerk aan de buitenkant van het gebouw is weggesleten. Maar men denkt de buitenkant van Al Khazneh ooit versierd werd door een groot aantal afbeeldingen van goden en godinnen. Het was niet uitzonderlijk dat de heidense inwoners van de regio meerdere afgoden vereerden. Het leek wel alsof ze voor elk aspect van het leven een andere god hadden.


Al Khazneh - Wat is ermee gebeurd?
Door de eeuwen heen werd Al Khazneh door vele verschillende bevolkingsgroepen bewoond, maar was daarna ook vele generaties lang volledig verlaten, tot het op 22 augustus 1812 werd "herontdekt" door een Zwitsers avonturier/Schriftgeleerde, Johann Ludwig Burckhardt2. Het is een van de mooiste plekken in Petra en is natuurlijk een onderdeel van Petra's aanduiding als "werelderfgoed" in 1985. Duizenden toeristen van over de hele wereld kunnen er dagelijks terecht. Al Khazneh werd ook gebruikt in films als Indiana Jones and the Last Crusade en Spyhunter.


Leer meer over Petra!

1 Petra - Myth and reality, oftewel Petra - Mythe en Realiteit door Philip C. Hammond
2 Zie Aramco World, September-Oktober 1967.WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright ©2002-2022 AllAboutArchaeology.org, Alle rechten voorbehouden