Alles Over Archeologie Piramide landschap - Alles Over Archeologie Banier

De stad Petra


De stad Petra - Een oude stad
De stad Petra lag voor de westerse wereld verborgen tot zij in 1812 door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt werd ontdekt. Nog steeds hebben veel mensen nog nooit van de stad gehoord. De stad ligt in het zuidwesten van Jordanië, in het Midden-Oosten, dicht bij de Israëlische grens. De stad bevindt zich vlakbij de berg Hor (de plaats waar Aaron, de broer van Mozes, overleed volgens Numeri 20:22-28) en bij de hedendaagse stad Wadi Moesa (Arabisch voor "Dal van Mozes"), die vooral werd gebouwd als onderkomen voor de toeristen. Petra werd oorspronkelijk gebouwd als de hoofdstad van de Nabateeërs, in een vallei omgeven door zandstenen bergen. Een groot gedeelte van de stad is in de zandsteen uitgehouwen. De locatie van de stad gaf de inwoners twee grote voordelen:

  1. De stad controleerde de grootste handelsroutes in die tijd en bood daarom een grote economische stabiliteit.
  2. Omdat de stad in een zandstenen vallei was gebouwd, was het enorm moeilijk om de stad aan te vallen. De stad was daarom een veilige thuishaven voor de inwoners. De stad is versierd met een groot aantal artistieke bouwwerken en tekeningen.


De stad Petra - De Nabateeërs
De stad Petra werd dus gesticht door de Nabateeërs, een nomadisch volk. Om onbekende redenen vestigden de Nabateeërs zich in de vallei aan de voet van de berg Hor. Ze ontwikkelden een cultuur die de handel in het Romeinse Rijk en omliggende culturen wist te bevorderen. Ook al werden ze later door de Romeinen overrompeld en werd hun stad door diverse latere culturen bewoond, toch kenden de Nabateeërs een welvarende periode dankzij hun landbouw, kunst en literatuur (we weten dit dankzij de inscripties op de muren van de oude stad, omdat alle andere literatuur van de Nabateeërs verloren is gegaan).

De diverse tekeningen en architectonische hoogstandjes van de stad Petra bewijzen dat de Nabateeërs bijzonder creatief en vindingrijk waren. Volgens sommige bronnen woonden er in de hoogtijdagen zo'n 30.000 mensen in de stad.


De stad Petra - Onze tijd
In onze tijd is de stad Petra een prachtige vakantie- en toeristenlocatie. De stad bevindt zich weliswaar in een overwegend Islamitisch land, maar toch wordt zij vanwege haar prachtige geschiedenis en architectuur bezocht door grote aantallen westerlingen die zich daar nooit bedreigd voelen. Marwan Khouri, de directeur van het Jordaanse Toeristenbureau, zei in een artikel van Tim Friend in USA Today in 1997: "Het Midden-Oosten lijkt voor de buitenwereld één grote oorlogszone, maar wij proberen mensen juist te laten zien dat het hier in Jordanië eigenlijk erg veilig is."1

Ook al is de stad moeilijk te bereiken, toch is ze vanwege haar vele "attracties" een belangrijk toeristenoord, vooral sinds zij als een van de "zeven nieuwe wereldwonderen" werd erkend. Daarnaast wordt de stad regelmatig door de filmmakers uit Hollywood bezocht; in 1989 was de stad te zien in de beroemde film Indiana Jones and the Last Crusade.

Mensen die de oude stad bezoeken vangen een glimp op van de geschiedenis en van de Bijbelse waarheid. Door de geschiedenis heen werd Petra door enorme aantallen mensen bewoond en bezocht. De Schrift heeft enkele details van haar geschiedenis voor ons vastgelegd en geeft ons inzicht in de dagelijkse activiteiten van Petra en andere steden uit de oudheid. Wat is er nou spannender dan de plaatsen te bezoeken die in de geschiedenis zijn beschreven?


Leer meer!

1 http://www.kinghussein.gov.jo/art_april97.htmlWAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen

Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright ©2002-2022 AllAboutArchaeology.org, Alle rechten voorbehouden